Samodzielnie przygotowanie pysznego soku daje niesamowitą satysfakcję. Produkt domowej roboty jest nie tylko smaczniejszy, ale też dużo zdrowszy niż asortyment ze sklepowych półek. Nie ma w nim cukru, ulepszaczy, konserwantów – jest tylko czysty, naturalny smak. Tym, co z pewnością zaskoczy Twoich domowników, jest sok malinowy z migdałową nutą. Warto skorzystać z bogactwa, jakie daje nam natura. Sezon na maliny to okazja do tego, aby pełnymi garściami czerpać ze zdrowotnych i smakowych walorów tych owoców. A jest ich mnóstwo. To kopalnia witaminy C, idealna w okresie budowania odporności na jesień i zimę. To także źródło wapnia, żelaza, kwasu foliowego, fosforu, potasu, witaminy A i magnezu. Sok można pić zarówno samodzielnie, jak i łącząc go z herbatą i innymi napojami. Dzieci z pewnością ze smakiem zjedzą kaszę manną z sokiem malinowym lub domowe lody malinowe. Jeśli interesuje Cię nutka ekstrawagancji, dodaj do soku mleko migdałowe i syrop z agawy. Słodycz wymieszana z kwaskowym posmakiem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Dlaczego warto wybrać wyciskarkę zamiast sokowirówki? Podczas wyciskania sok nie ulega podgrzaniu. Dzięki temu w powstałym płynie pozostaje dużo więcej składników mineralnych i witamin, a także korzystnego dla trawienia błonnika. A zatem nie czekaj dłużej i zrób domowy, wyciskany sok z malin. Nasze babki i prababki musiały go wyciskać ręcznie, przecierać przez sito. My możemy to zrobić to w łatwiejszy i szybszy sposób, a sprzątanie będzie dużo prostsze.
Składniki:
2 kg owoców malin
4-5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu (w zależności od preferencji)
Sposób przygotowania:
Maliny umieść w otworze podającym wyciskarki. Dociśnij i czekaj, aż sok znajdzie się w zbiorniku urządzenia. To, co pozostanie w pojemniku na resztki, można ponownie wycisnąć, aby maksymalnie wykorzystać zalety malin. I to już niemal wszystko. Możesz cieszyć się gęstym, aromatycznym, gładkim sokiem. Z jednego kilograma owoców uzyskasz mniej więcej 600-700 ml wartościowego soku, który można wymieszać z cukrem. Warto wypić go w ciągu 48 godzin (przechowując w lodówce) lub umieścić w słoikach i zapasteryzować. Dobrze jest wiedzieć, jak zrobić to dobrze.
Pasteryzacja malinowego soku z wyciskarki
Zanim zaczniesz proces pasteryzacji, przygotuj wszystkie niezbędne naczynia i akcesoria. Pierwszym krokiem jest oczywiście wyciśnięcie soku przy pomocy wyciskarki. Ważny jest dobrej jakości sprzęt, przy użyciu którego powstaje gładka masa i który się nie zacina. Robienie domowego soku z malin, a także innych przetworów, to wspaniała przygoda, a także doskonały sposób na redukcję stresu. A korzyść dla zdrowia jest nieoceniona.
W jaki sposób przechowywać wyciskany sok z malin?
Pyszny jest zarówno świeży sok, jak i ten pasteryzowany. Pamiętaj, aby pasteryzować go w temperaturze 75-80°C przez około 20 minut. Jeśli masz dużo owoców, warto je wykorzystać i przechować większą ilość soku na później. Wtedy nic się nie zmarnuje, a Ty zyskasz możliwość cieszenia się pełnią lata w zimne jesienne dni. Jednak gdy wiesz, że spożycie soku zajmie Ci nie więcej niż dwie doby, możesz po prostu przelać go do słoików i trzymać w lodówce.